Den cubanske tragedie

 

kvindeSpejderHavet:Malecon

Vi havde været på havet i 12 timer, og var netop begyndt sejlladsen hjem til Key West, da meldingen indtraf over radio­en. En skude var blevet observeret få sømil fra kysten. Man mente den var cubansk. Om vi kunne tage os af det?Et par timers sejllads senere fandt vi båden og fik den bug­seret ind til havnen. Skibet var forladt.

Om aftenen fik jeg at vide i amerikansk tv, at der havde været en hel familie ombord. Moderen klarede den ikke. Hun døde af vædskemangel. Faderen var blevet reddet af en fiskerbåd og lå nu indlagt i Miami, omgivet af andre dehydrerede cubanere.

Der var en hel del at se til på Key West. Flere tusinde om året forlod Cuba 150 kilometer længere syd på. På hospitalerne overalt på Key West lå de på rad og række med al hvad den vestlige verden kunne præstere af moderne hospitalsudstyr omkring sig. Der manglede ingenting, de var landet i guds eget land, og exilcubanerne i Miami vidste hvordan kagen skulle meles. Det vidste alle, og i TV afløste den ene mere makabre historie den anden. Det var ren propaganda, sagde man. Mod Castro, naturligvis. De fleste var dødeligt mærket af turen henover det strømfyldte farvand.

Hajer var der også nok af.

Jeg lå på dækket i 40 graders varme og udsigten var formidabel. Der var på ingen måder noget i vejen med udsigten, men det der generede mig var at vi ingen overlevende havde fundet. Jeg ringede til min redaktør senere og sagde det som det var, at vi ingen havde fundet. Der havde ikke været skyggen af en eneste gummibåd skønt sæsonnen for alvor var sat ind. De var ellers helt tosset med at flygte, cubanerne. Og strømmen var god. Det var golfstrømmen der skulle føre dem til friheden, der i dette tilfælde hed Key West,  men de fleste druknede eller tørstede ihjel.

Men det værste var solen, og dehydreringen.

Det slog folk ihjel på den mest pinefulde måde. Børnene blev vanvittige af det, sagde man. Og når først de gik igang med at drikke havvand, var det sket. Det var i det hele taget en beskidt affære og jeg forlod skibet med kvalme. Dieselmotoren havde været igang hele dagen og det dunkede i hele kroppen på mig, men på en ubehagelig måde. Vi havde ligget og vugget i Golfstrømmens dønninger 15 til 20 sømil fra land og jeg havde været ved at brække mig flere gange. Men det var virkelig fine folk ombord. Coastguarden havde prøvet lidt af hvert, og de talte sjældent om det. Det var et godt job, sagde de, men havet var stort.

Det vidste vi alle, og da jeg gik i land havde jeg en dårlig smag i munden.

Først senere fandt jeg ud af, at en 18 måneder gamle pige også var omkommet. Moderen havde givet hende havvand til sidst. Hvor længe de havde været på havet, vidste ingen. Faderen var næsten fra forstanden. Men den nærmeste familie var samlet omkring sygesengen. Det hele gik ud live og jeg så det på hotellet samme aften. Det var et udmærket hotel. Air Condition-anlægget fungerede perfekt, og hjemmebaren var der heller ikke noget at udsætte på. Men jeg forlod hotellet næste morgen med uforrettet sag. Mit held var opbrugt, og jeg skulle nå en flyver i Miami senere samme dag. Jeg kørte i en lejet bil nordpå, og broerne, der forbandt øerne, tog sig godt ud i det aftagende lys. Man sagde om Key West, at her fandtes den smukkeste solnedgang i verden. Jeg skal ikke kunne sige det, men varmt var det under alle omstændigheder. Det var ikke just en legeplads for gummibåde, og plimsollere af tvivlsom karakter, der, fulde af håb og desperate drømme om et bedre liv i den vestlige verden, satte kursen mod Key West.

Det var til at kaste op over, og i flere uger efter kunne jeg stadig mærke stanken fra redningsfartøjets dieselmotor i mine næsebor.

xxx

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: