Æblekvinden

De er der altid – gadehandlerne på den trafikerede vej som passerer høje, beton bygninger i hvilke mennesker lever. I Zagreb.

Åbner om morgen kl. 7:00 – og lukker aldrig – næsten da.

De fleste varer kommer fra egen avl. Familien kommer syd fra – i Dalmatien. Så kører en onkel, eller en bror en hvid kassevogn hele vejen de 500 km til landets hovedstad, og i boden mellem højhusene står så på skift, børn, børnebørn, søskende, gifte kvinder, en enkelt skilt, sku man mene også – for kvinderne lader sig skille i disse år.

Jeg kan godt li´det sted. Det er fuld af liv, lys og farver, dufte afstemt af årstiden – og forleden var jeg forbi igen for at snuse lidt.

En kvinde står med hænderne dybt begravet i frakkelommerne og peger på frugterne – hun vil ha’ det rigtige æble.  Jeg betrager hende på afstand. Lytter til hendes sprog. Først taler de dæmpet. Så bryder de pludselig ud i høj latter.

“Hvad grinte I af”, spørger jeg.

“Hun ville vide, hvorfor i alverden du har besluttet dig for at være her, og ikke i Danmark”, svarer Ivona.

“Hvad sagde du så?”, spørger jeg.

“Jeg sagde, du er her, fordi du elsker mig, og elsker min by og mit land.”

Vi går hjem til hendes lejlighed. Hun bærer på klementiner. Men ikke æbler.

I morgen vil jeg kigge forbi gadehandleren igen. Jeg er vild med den grønthandler midt i betonen. Den minder mig om de bedste somre i mit liv. Da jeg selv passede en bod på gågaden i Ebeltoft. Det ser legende let ud, ikke sandt? Man skal bare snakke kunden efter munden. Sørge for at varerne altid er friske. Og så skal man sørge for at opføre sig som om man mener det; når man spørger om hvorfor i alverden vi ikke bor i Danmark, men her – i et land med alt for lidt rygvind på cykelstierne.

Jeg skal spørge hende. Sælgeren. Om det perfekte æble findes. For findes det må jeg eje det. Og inden jeg forærer det til min elskede vil jeg tage en bid af æblet for at undersøge om også det passer godt til mig.

Senere piller vi skrællen af klementinerne. De smager syrligt, nærmest surt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: